ALGEMENE TIPS:


De GGD vindt het van belang om je van te voren te informeren over een aantal mogelijke risico’s. Omdat het bij het aanbrengen van een tatoeage gaat om een huid doorborende handeling moet door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur voorkomen worden dat je besmet wordt met bloed overdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tatoeage er niet mooier op maken. Wij zetten onder de 16 jaar geen tatoeage! Voordat je een tatoeage laat aanbrengen wordt je gevraagd een toestemmingsverklaring in te vullen. In deze toestemmingsverklaring staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van deze toestemmingsverklaring is voor je eigen veiligheid. De toestemmingsverklaring blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld.

HET AANBRENGEN VAN DE TATOEAGE:


Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de VWA, Keuringsdienst van Waren. Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zo nodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje. Het aanbrengen van een tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door je huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. Dit is te herkennen aan een speciaal nummer die op het flesje gedrukt staat. De inkt die voor jou gebruikt wordt zit in kleine inktcups en mag alleen voor jou worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de tatoeage worden tissues gebruikt. Uiteraard moeten de tissues schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van je tatoeage handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt. Bij de betere shops zal de tatoeëerder de naalden pas uit de verpakking en de inkt pas in de cups doen als u er bent zodat u zelf kunt zien dat alle spullen die gebruikt worden bij uw tatoeage nieuw en steriel zijn!

HET VERZORGEN VAN DE TATOEAGE:


Een pas aangebrachte tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca.2-3 weken genezen. Je krijgt van de tatoeëerder mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je de tatoeage moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan dat je bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact op moet nemen met je huisarts. Gedurende de genezingstijd raden wij je aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad. Gebruik ook na de genezingstijd op je tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen. Je gezondheid. Als je lijdt aan een van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een tatoeage te laten aanbrengen: diabetes., hemofilie, chronische huidziekte, contactallergie, immuun stoornis, hart- en vaatafwijkingen, bij het gebruik van antistolling middelen, op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan, op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoen. Bij littekens word individueel gekeken en er kan over het algemeen na 5 jaar overheen getatoeëerd worden. Tijdens het aanbrengen van de tatoeage mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. Ook indien u zwanger bent, wordt het aanbrengen van een tatoeage afgeraden. Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de tatoeëerder op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn ( bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, onder behandeling zijn van en dermatoloog e.d).

RICHTLIJNEN:


In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het zetten van tatoeages. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld en de tatoeëerders zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Keuringsdienst van Waren controleren jaarlijks of de tatoeagestudio,s zich houden aan de richtlijnen.

WETTELIJK:


Vanaf 1 juli 2006 zijn de nazorginstructie van tatoeages wettelijk vastgelegd en mag hier niet meer vanaf geweken worden. Het voordeel hiervan is wel dat elke tattoostudio in Nederland het zelfde advies meegeeft. Hieronder staan de nazorginstructies beschreven door de overheid en wettelijk verplicht vanaf 1 juli 2006

NAZORG:


De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer 2 tot 3 weken. Hierbij spelen algemene gezondheid en lichamelijke conditie een rol. Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Ga niet krabben want hiermee kunt u een beschadiging van de huid en of tatoeage krijgen. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk. Direct na het tatoeëren word de getatoeëerde plek met witte vaseline ingesmeerd afgedekt met transparante folie. Bij thuiskomst haalt u de transparante folie eraf en behandelt u de tatoeage zoals hieronder beschreven staat.

Behandel de tatoeagewond dan als volgt:

 • Raak de tatoeage zo min mogelijk aan met de handen.
 • Was de getatoeëerde plek twee maal per dag met een milde ongeparfumeerde en bacteridodende zeep totdat de wond geheel genezen is.
 • Dep de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue voorzichtig droog (niet wrijven).
 • Laat de tatoeage zoveel mogelijk aan de lucht drogen. (Dek de wond niet af met pleisters of folie)
 • Smeer geen Sudocreme, Purol, Uierzalf of iets dergelijks op de wond. Wij adviseren u uw tatoeage dun in te smeren met Bepanthen Baby ter genezing van uw tatoeage.
 • Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.
 • Draag bij een tatoeage geen strakke of vuile kleding op de wond.
 • Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van sauna of bad(stoom).
 • Stel de net getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel).
 • Gebruik ook na de genezingstijd op de tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.
 • Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.

Heeft u na deze tips nog vragen dan kunt u ons altijd bellen tijdens onze openingstijden! Tel: +31 634151843